GPS Info: Veelgestelde vragen over GPS

Op deze pagina beantwoorden we een aantal algemene, veelgestelde vragen over GPS technologie, apparaten en toepassingen.

Wat is het bereik van een GPS tracker?

In principe heeft een GPS tracker geen beperking in bereik aangezien het werkt met een GPS signaal. Zolang er een signaal is, kan de tracker zijn werk doen. In de praktijk betekent dit dat de tracker dus wel zal wegvallen op plaatsen waar geen satelliet binnen bereik is.

Hoe kan ik een GPS tracker detecteren?

Een GPS tracker detecteren is mogelijk met zogenaamde signaaldetectors. Dit zijn geavanceerde toestellen die vooral ontwikkeld werden om spionage en afluisterpraktijken tegen te gaan. Dit soort toestellen zijn tegenwoordig wel vrij verkrijgbaar maar niet alom tegenwoordig. Ook zijn ze soms niet toegelaten wegens de privacy wetgeving.

Kan aluminium folie een GPS signaal blokkeren?

Het korte antwoord is ja, maar dit zal nooit voor 100% het signaal blokkeren. De meeste metalen kunnen signalen sterk beïnvloeden en aluminium is zeker een sterk voorbeeld hiervan, echter gaat een simpele folie het signaal niet volledig kunnen tegenhouden. Je maakt meer kans in gebieden waar de GPS ontvangst al van nature zwak is.

Hoe kan ik een GPS signaal blokkeren?

Aluminium folie levert een vrij goed maar weliswaar niet compleet resultaat. Professionele apparatuur zoals een zogenaamde “jammer” kan dat dan weer wel. Deze apparaten zijn tegenwoordig vrij simpel aan te kopen, alhoewel het gebruik niet altijd even simpel is en het resultaat moeilijk te controleren is.

Hoe kan ik iemand’s locatie te weten komen met enkel het telefoonnummer?

Met of zonder toestemming? Met toestemming kan je de apps gebruiken die hiervoor ontwikkeld werden. Find my iPhone is de app die door Apple ontwikkeld werd en voor de Android gebruikers is er Life360 of gewoon via het Google-account.
Zonder toestemming zijn er online diensten die meestal betalend zijn. Deze sturen een SMS met een link waarop het doelwit dan hopelijk klikt. Zonder toestemming is het niet legaal en dus niet zonder risico. Een hacker kan er misschien in slagen om een smartphone via het nummer te hacken, maar dit is onwaarschijnlijk, zeker bij de iPhone.

Vereist GPS internet?

Nee, het detecteren van de locatie werkt gewoon via satellietontvangst. Echter heb je natuurlijk wel een dataverbinding nodig om de gegevens naar een ontvangend toestel te sturen. De meeste GPS trackers zijn daarom uitgerust met een simkaart met dataverbinding, al dan niet als 2e simkaart onder hetzelfde abonnement als de ontvangende smartphone.

Kunnen de batterijen van GPS trackers leeg geraken?

Ja! Echter varieert dit van model to model. Er zijn GPS trackers op de markt die een ingebouwde oplaadbare accu of batterij hebben die ongeveer 48 uur meegaat. Echter zijn er ook modellen zoals de Apple Air Tag waarvan de accu of batterij een heel jaar meegaat, dit komt doordat de manier waarop ze werken verschilt van het ene model tegenover het andere. Er zijn er zelfs die 10 jaar meegaan.

Bestaan er GPS trackers die je niet moet opladen?

Ja! Er zijn bepaalde modellen die je niet hoeft op te laden. De batterijduur van maar liefst 10 jaar zorgt ervoor dat dit soort trackers steeds terug te vinden zijn en niet moeten worden opgeladen. De trackers met een lange batterijduur moet je uiteindelijk wel weggooien. De bedrijven die deze produceren doen over het algemeen wel aan recyclage.

Gebruiken GPS tracker Wifi?

Sommige GPS trackers wel en andere dan weer niet. Er zijn trackers die gebruik maken van GPS en de data via het netwerk van een al dan niet ingebouwde simkaart versturen. Echter zijn er ook modellen die via Bluetooth of RFID werken. Deze modellen maken gebruik van bestaande netwerken die veelal low-power zijn, in sommige gevallen moet je hier echter ook een kleine gebruikskost voor betalen.

Werkt de GPS op mijn telefoon als er slecht ontvangst is?

Ja! GPS werkt in principe altijd en overal, je moet GPS volledig los bekijken van het telefoonnetwerk, WiFi of andere dataverbinding. Als je dus een slecht telefoonsignaal hebt, wil dit nog niet zeggen dat je GPS ook slecht zal werken. De GPS maakt namelijk gebruik van een satelliet netwerk en dus niet van een telefoonsignaal of een dataverbinding.

Werkt een GPS tracker als er slecht ontvangst is?

De tracker zelf zal steeds blijven werken. Echter heb je de dataverbinding wel nodig om de locatie gegevens te kunnen bekijken in real time. Omdat de tracker zelf via GPS satelliet zijn gegevens ontvangt, blijft deze steeds de gegevens verwerken. Het ontvangende toestel (meestal een smartphone) heeft wel een stabiele verbinding nodig om deze gegevens ook daadwerkelijk te kunnen bekijken op het scherm.

Hoe werkt vliegtuigmodus?

De vliegtuigmodus van een toestel gaat alle signalen uitschakelen. Dit wil zeggen dat je toestel zelf geen signalen meer gaat sturen of ontvangen. Hierdoor valt elke dataverbinding, telefoonverbinding of Bluetooth verbinding weg. Echter gaat een GPS signaal wel steeds mogelijk blijven. Dit komt omdat het GPS signaal van een satelliet wordt ontvangen. Er wordt bij GPS niets verstuurd vanaf jouw toestel.

Blokkeert vliegtuigmodus ook GPS?

Nee, het GPS signaal wordt door je toestel of tracker ontvangen vanuit een satelliet. Er wordt dus niets verstuurd. Wanneer je bijvoorbeeld in een vliegtuig reist en je smartphone dus op vliegtuigmodus dient te worden geschakeld, zal ieder actief signaal uitgeschakeld worden en je toestel zal niets meer verzenden. Een GPS signaal wordt enkel ontvangen en niet verstuurd. Daarom kan dit signaal gewoon blijven werken tijdens je vlucht.

Wat is SigFox?

SigFox is een netwerk dat allerlei apparaten en sensoren met elkaar verbindt, en dit zonder hoge energie te vragen. Het is dus een low-power netwerk. Dit netwerk is wereldwijd bereikbaar en breidt nog steeds uit in mogelijkheden en oplossingen. GPS sensoren zijn dus ook te verbinden met dit netwerk, wat het mogelijk maakt veel meer GPS signalen te uploaden naar de cloud en dus de gegevens veel gemakkelijker beschikbaar te maken.

Wat is LoRa?

LoRa is een afkorting van Long Range. Het is een telecomnetwerk dat bedoeld is om communicatie op zeer lange afstand mogelijk te maken zonder veel energie te vragen. Met LoRa heb je geen zware servers nodig om data uit te wisselen en geen veelvoud aan WiFi antennes om alle apparaten met elkaar te verbinden. Je kan simpelweg bushokjes, vuilnisbakken, lantaarnpalen en nog veel meer met elkaar verbinden zonder nood te hebben aan veel energie.

Wat is het verschil tussen LoRa en LoRaWAN?

LoRa is naam van de technologie waarop het netwerk draait. LoRaWan is het protocol van de netwerkcommunicatie, zeg maar de manier waarop het netwerk werkt. LoRa staat voor Long Range en WAN staat voor Wide Area Network. Een radio apparaat kan gebruik maken van LoRa zonder LoRaWAN te gebruiken.

Wie beheert LoRa in Nederland?

The Things Network en KPN. The Things Network is een LoRa netwerk dat gratis is via de Beep-app, maar (nog) niet overal beschikbaar. Je kan echter op plaatsen waar het niet beschikbaar is, zelf een gateway plaatsen. Een alternatief is het gebruiken van het betalende LoRa netwerk van KPN. Dit heeft een landelijke dekking en is betalend. Echter is het aan 50 euro per jaar (in oktober 2022) wel nog steeds een goedkope oplossing.

Wie beheert LoRa in België?

België was de rest van de wereld een stapje voor op gebied van alternatieve netwerken voor 5G. In 2015 stelde Proximus zijn LoRa netwerk al voor en stelde het meteen ook open voor bedrijven en particulieren. Hiermee is een algemene verbinding tussen ieder netwerkapparaat mogelijk. Het netwerk werkt op een lage frequentie en is eerst en vooral aangelegd in de grotere steden waarna een jaartje later de rest van het land volgde. Ook Luxemburg werd hierin opgenomen. Proximus beheert het LoRa netwerk in beide landen.

Wat is het verschil tussen SigFox en LoRa?

Het verschil tussen de twee is niet zo groot in gebruik maar wel in protocol. LoRa werkt op lange afstand en gebruikt een open netwerk zonder licentie. Het is vooral bedoeld om kleine hoeveelheden data te versturen. Over het algemeen heeft LoRa een bereik van ongeveer 16 km tegenover ongeveer 40 km bij SigFox. Het nadeel van SigFox is dan weer dat de hoeveelheid data die je kan versturen veel kleiner is en ook de frequentie is veel lager. Beide netwerken zijn dus aan elkaar gewaagd maar hebben ook hun eigen specifieke functionaliteit.

AllesOverGPS
Logo