GPS tracker kat: Volg de avonturen van je kat

Om te zien waar je kat is kun je gebruik maken van een GPS tracker. Deze zitten meestal verwerkt in een halsband of als losse clip aan de halsband bevestigd. De meeste GPS trackers voor katten zijn oplaadbaar en hebben een gemiddelde batterijduur van 114 uur.

Hoe werkt een GPS tracker voor katten?

Een GPS tracker voor katten heeft meestal de vorm van een halsband of een clipje die je aan de halsband bevestigd. Een klein GPS systeem in een mooi vormgegeven apparaatje maakt het mogelijk dat je ten alle tijden kunt zien waar jouw kat zich bevindt. Je kan zien welke tochten je kat aflegt en je kan je kat terug vinden als deze wegloopt.

De meeste katten trackers hebben een simkaart (en abonnement) nodig om te kunnen functioneren. Door gebruik te maken van een simkaart kunnen veel fabrikanten een voordelige tracker produceren. Trackers die zonder simkaart werken liggen hoger in prijs.

Waarop letten bij het kiezen van een GPS tracker voor je kat?

Er zijn 4 zaken waar je op moet letten bij de aankoop van een GPS tracker. Handig als je een aankoop overweegt te doen.

 • Functies: Wat moet de tracker kunnen? Wat wil je ermee doen?
 • Nauwkeurigheid: Wil je hoge nauwkeurigheid? En regelmatige updates?
 • Kosten: Naast de aankoopkost heb je bij veel trackers ook nog een simkaart met abonnement voor mobiele data nodig. En/of een abonnement voor toegang tot de software die bij de tracker hoort.
 • Batterijduur: Deze kunnen enorm variëren: van ongeveer een dag tot meerdere dagen.

Functies van een GPS tracker voor katten

Wil je een GPS tracker aanschaffen, dan maak je best een lijstje van de gewenste functionaliteiten. We hebben de meest voorkomende functies op een rijtje gezet.

 • Live locatie tracking: Volg jouw bewegende kat live op een Google Maps kaart. Dit update elke 2 à 3 seconden.
 • Virtuele omheining: Stel een veilige zone in en krijg een melding als je kat hierbuiten gaat.
 • Locatie geschiedenis: Achterhaal de afgelegde route van je trouwe viervoeter.
 • Heatmap: Ontdek waar jouw kat uithangt.
 • Activiteitstracker: Krijg een overzicht van de activiteit van je kat met eventueel het aantal stappen of de afgelegde afstand.
 • Slaaptracker: Krijg een overzicht van hoe vaak en hoe lang je kat slaapt.
 • Waterdicht: Wees gerust dat het tegen wat druppels water kan.
 • Shockproof: Wees gerust dat het tegen een stootje kan.

Abonnement of simkaart?

Verschillende GPS trackers voor katten vereisen een maandelijkse (of jaarlijkse) betaling om gebruikt te kunnen worden. Dit geldt voor de meeste GPS trackers waar geen simkaart bij nodig is. Vaak beschikt de tracker dan reeds over een ingebouwde simkaart. Hierbij betaal je een abonnementskost voor het gebruik van de tracker. Voor de trackers waar wel een simkaart in gaat betaal je de bijdrage voor het dataverkeer aan de mobiele provider. Dit kan zowel in prepaid- of in abonnementsvorm zijn.

Wil je een GPS tracker aanschaffen voor je lieve kat? Houd hier rekening mee. Het zou zomaar kunnen zijn dat je nog een simkaart moet aanschaffen om het apparaat te laten werken. Zit je met een prepaid tegoed, dan moet je ook in de gaten houden hoeveel data je nog kan gebruiken.

GPS tracker kat zonder abonnement

Nu zijn er inmiddels een aantal GPS trackers voor katten op de markt waarvoor je geen abonnement nodig hebt. Bekijk bijvoorbeeld de Invoxia GPS katten tracker. Deze GPS tracker is vrij te gebruiken in de eerste 3 jaar na aanschaf. Het aankoopbedrag is hierdoor wel hoger dan de gemiddelde GPS tracker voor katten.

Invoxia rekent echter na 3 jaar wel een klein bedrag van € 10,- per jaar om gebruik te blijven maken van de halsband met GPS tracker.

Echt volledig abonnementsvrij?

Wil je echt niets betalen voor een abonnement? Dan kun je nog een RF of Bluetooth GPS tracker overwegen, de verschillen leggen we hieronder uit.

GPS, RF of Bluetooth?

Naast GPS trackers voor katten zijn er nog meer trackers op de markt. Deze gebruiken een andere techniek zoals Bluetooth of RF (Radio-Frequency).

Een GPS tracker levert de meest nauwkeurige locatie. Een RF tracker is iets minder nauwkeurig en laat ook niet zien waar je kat is, alleen hoe ver je er vandaan bent. Een RF tracker gaat nooit verder dan 500 meter.

Een Bluetooth tracker gaat niet verder dan zo’n 90 meter (met de meest actuele bluetooth versie). Staan er muren tussen? Dan wordt het signaal verstoord en zal de maximale afstand nog kleiner zijn. Een Bluetooth tracker voor een kat is leuk voor als je kat zich thuis verstopt.

Met een GPS tracker voor katten kan je je kat volgen op de een kaart. Dit is afhankelijk hoe vaak het systeem de locatie updatet. Met een GPS tracker gebruik je een app op je telefoon om te zien waar hij is. Er worden ook eerdere locaties bewaard, zo heb je een goed idee hoe de kat heeft gelopen.

Apple AirTag voor je kat

Een andere manier om je kat te tracken is door middel van een Apple AirTag. Dit werkt helemaal anders en is enkel een optie voor eigenaars van een Apple iPhone of iPad. De AirTag werkt niet via GPS, maar stuurt een Bluetooth signaal dat opgepikt door Apple apparaten van andere personen. Deze sturen dan een geanonimiseerd bericht naar de servers van Apple, zodat jij op jouw iPhone of iPad kan zien waar je kat het laatst gedetecteerd is. Hiermee hangt de nauwkeurigheid af van de hoeveelheid Apple gebruikers in de directe omgeving. Woon je in een rustig gebied, dan gaat je kat buitenshuis amper gedetecteerd worden. In een stad is het wel interessant. Ook is de AirTag handig om je kat binnenshuis te vinden.

Voordelen van AirTag op je kat
 • Goedkoop (éénmalige kost van minder dan 50€) en eenvoudige installatie
 • Lange batterijduur (1 jaar)
 • Integratie met ‘Find My’ op iOS, iPadOS en MacOS – Werkt dus met alle Apple apparaten
 • Ideaal voor binnenshuis en drukke omgevingen (met veel iPhones in de buurt)
 • Mooi en aangenaam voor de kat met een AirTag houder
 • Geen SIM-kaart of dataverbinding nodig
 • Eenvoudige installatie
Nadelen
 • Werkt niet goed buitenshuis als er weinig iPhones in de omgeving zijn
 • Geen nauwkeurigheid zoals bij GPS
 • Kan niet gepauzeerd of uitgeschakeld worden zonder de batterij eruit te halen
 • Niet real-time
 • Niet Android-vriendelijk

Voor meer informatie over de AirTag kan je onze algemene Apple AirTag review lezen.

Hoelang gaat een GPS tracker voor een kat mee?

Een gemiddelde GPS tracker voor katten gaat tot 6 dagen mee. De batterijduur is afhankelijk van de hoeveelheid GPS locaties die het verstuurt. Hoe meer je in de app kijkt waar je kat is, hoe minder lang hij mee gaat. Goedkopere GPS trackers voor katten gaan tot 48 uur mee.

GPS trackers voor katten zijn meestal kleine apparaten, dit betekent tegelijkertijd dat de batterijcapaciteit gelimiteerd is. Na ons onderzoek naar de beste GPS tracker voor katten blijkt dat de gemiddelde batterijduur 4,75 dagen is en gemiddeld € 63,73 kost.

Verschillende soorten GPS data

GPS systemen hebben allemaal een andere interval cyclus. Hoe vaker de GPS wordt gebruikt, hoe duidelijker het verhaal van jouw kat wordt. De batterij gaat sneller leeg als de GPS locatie vaker wordt verstuurd.

Bekijk hoe de GPS data aan jou als gebruiker wordt voorgeschoteld. Wil je echt zien waar jouw kat loopt of vind je het alleen belangrijk als jouw kat zoek raakt?

Bekijk per fabrikant de verschillen tussen GPS Heatmaps, GPS interval en GPS Live tracking.

Beste GPS tracker voor katten (Top 3)

Met de kennis over batterijduur, abonnementsvormen en grootte van GPS trackers voor katten hebben wij onze top 3 samengesteld. Dit zijn volgens ons de beste gps trackers voor katten.

1. Tractive GPS CAT 4 (Beste prijs- kwaliteitsverhouding)

Voor minder dan € 50,- ben je in het bezit van de Tractive GPS CAT 4. Deze GPS tracker is speciaal gemaakt voor katten en volgt elke beweging die jouw kat maakt. De kost voor het abonnement is € 5 per maand (als je betaalt voor 2 jaar), wat goedkoper is dan de meeste aanbieders. Deze tracker heeft een ingebouwde simkaart, waardoor je zelf geen simkaart met databundel hoeft te kopen (wat al snel € 10,- per maand kost).

Deze GPS kat tracker komt samen met een handige app. Hierin kun je zelfs zien hoeveel jouw kat slaapt op een dag! Een ongezond slaappatroon kun je op deze manier herkennen. De maximale batterijduur is 7 dagen.

Meer informatie over deze tracker kan je vinden in onze uitgebreide review van de Tractive GPS tracker voor katten.

2. Weenect CATS² (GPS tracker met belfunctie)

De Weenect CATS2 is een degelijke tracker, maar gaat minder lang mee dan de Tractive GPS Cat 4. De Weenect heeft een leuke extra functie: een belletje en trilfunctie. Zelf noemt Weenect dit een manier om jouw kat op te voeden. De maximale batterijduur is 3 dagen.

Je kunt het belletje natuurlijk ook gebruiken om de kat te laten weten dat het etenstijd is! De abonnementskosten zijn € 9,99 per maand (maandelijks opzegbaar), € 5,83 per maand (1-jarig abonnement) of € 3,75 per maand (3-jarig abonnement). Hij kan goedkoper uitvallen dan onze nummer 1, maar daarvoor moet je wel een 3 jarig contract afsluiten.

3. TKMARS GPS tracker (Simkaart vereist)

Ga je liever voor een eigen abonnement omdat je een voordelige deal kunt sluiten met een mobiele provider? Dan is deze GPS tracker iets voor jou. Doe een simkaart in deze GPS tracker en de tracker gaat tot 2 dagen mee.

Je kunt hiervoor natuurlijk ook een prepaid simkaart gebruiken, het apparaat heeft genoeg aan een 2G mobiel netwerk om de GPS locaties terug te kunnen koppelen in de app.

Bekijk hem hier op Bol.com.

Veelgestelde vragen over GPS trackers en katten

Kan een kat de hele nacht buiten zijn?

Sommige katten zijn de hele nacht buiten en gaan naar binnen als het weer licht wordt. Je kunt je kat in de gaten houden met een GPS tracker voor katten. Hiermee zie je ook waar jouw kat is geweest in de afgelopen uren of dagen.

Hoe kan ik mijn kat volgen?

Je kunt jouw kat volgen door gebruik te maken van een GPS tracker, RF tracker of Bluetooth tracker. De GPS tracker is het meest nauwkeurig in het laten zien van de huidige en verleden locatie.

Hoe ver kan een kat weglopen?

Een kat loopt meestal niet verder dan 500 meter van huis vandaan. Sterker nog, de meeste katten blijven binnen de 200 meter zwerven. Met een GPS tracker kun je zien waar jouw kat zich bevindt.

Het verschil tussen een kat chippen en GPS tracker

Een microchip kan worden uitgelezen met een speciaal apparaat. Met een GPS tracker kun je actief de locatie van je kat bekijken. Een chip zit onder de huid en een GPS tracker zit boven de vacht. Een GPS tracker werkt alleen voor de eigenaar van de tracker, een ander kan de kat niet identificeren. Een onderhuidse chip helpt om een huisdier te identificeren en het adres van het baasje te achterhalen.

AllesOverGPS
Logo