GPS tracker hond: Volg de avonturen van je hond

Honden zijn nieuwsgierige dieren en gaan graag op verkenningstocht. Zonder zich het te beseffen, kunnen ze jou als baasje daarmee behoorlijk wat onrust bezorgen. Het kwijtraken van je viervoeter is voor jou als hondenbezitter de grootst mogelijke nachtmerrie. Je hond maakt deel uit van je gezin en je leven. Hem moeten missen en niet weten of hij veilig is, is voor velen een dramatische ervaring.

Ben je bang dat je je hond kwijt geraakt, of heeft jouw viervoeter al eens bewezen een ware
ontdekkingsreiziger te zijn? Dan is een GPS tracker voor je hond een handig hulpmiddel waarmee je hem gauw weer terugvindt.

De locatie van je huisdier nauwkeurig volgen

Een honden GPS tracker is een klein apparaatje waarmee je jouw huisdier op afstand virtueel kan volgen, hiermee gebruikmakende van GPS. Inderdaad, het satellietbepalingssysteem dat overal ter wereld de positie kan bepalen. Hetzelfde systeem met behulp waarvan je ook voor een naar jou onbekende locatie reist. GPS trackers maken het mogelijk om de gehele route van je huisdier te volgen, zonder gebonden te zijn aan een bepaalde reikwijdte. Je gebruikt hem dus niet alleen rond je woning, maar ook op je vakantieadres in binnen- of buitenland.

Mijn hond is al gechipt, heb ik dan nog een GPS tracker nodig?

In Nederland en België is het verplicht om je hond te chippen. Dit doet bij veel hondenbezitters de vraag rijzen of een GPS tracker dan nog wel noodzakelijk is. Het antwoord is ja. Een onderhuids aangebrachte chip draagt namelijk enkel informatie die vertelt waar een hond vandaan komt en wie zijn baasje is.
Deze chip helpt je echter niet je hond in de gaten te houden. Er zijn immers geen chips met GPS-technologie op de markt. Een honden GPS tracker hoeft niet geïmplanteerd te worden en stelt je wel in staat om jouw viervoeter virtueel te volgen.

Een microchip is enkel bedoeld voor identificatiedoeleinden

Om het een en ander nog verder te verduidelijken: een microchip is bedoeld voor identificatie en bevat een uniek identificatienummer. Hij is zo groot als een rijstkorrel en maakt gebruik van
radiogolven. Een microchip bewijst zijn nut wanneer jouw weggelopen hond wordt gevonden en door iemand naar de dierenarts wordt gebracht. Deze kan met een speciale scanner het
chipnummer lezen, welke gekoppeld is aan jouw contactgegevens. Een microchip is dus enkel
bedoeld ter identificering van je hond.

Een GPS tracker voor je hond is niet verplicht, maar wel heel raadzaam

In tegenstelling tot de microchip is een GPS tracker voor je hond niet verplicht. Echter realiseren
steeds meer baasjes zich wat de toegevoegde waarde van dit kleine apparaatje is. Je kunt je hond er namelijk in realtime mee volgen, wat inhoudt dat je altijd op de hoogte kunt zijn van zijn actuele locatie. Hem volgen en vinden wordt zo een stuk gemakkelijker.

Een tracker maakt gebruik van het lokale mobiele netwerk

Een GPS tracker voor je hond werkt op basis van een antenne en hardware, die het apparaatje in staat stellen zich te lokaliseren op basis van GPS satellieten. De coördinaten worden naar de app op je smartphone gestuurd. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het lokale mobiele netwerk, wat het dus ook mogelijk maakt om de tracker in het buitenland te gebruiken.

Het gebruik van een GPS tracker voor je hond: de voordelen

Het grootste voordeel van trackers op basis van GPS mag duidelijk zijn: als baasje weet je zo op elk moment van de dag waar je hond zich bevindt. Zeker wanneer jouw beste vriend de neiging heeft om weg te lopen, is de aanschaf van een GPS tracker voor je hond een verstandige beslissing. Zijn effectiviteit als hulpmiddel bewijst het apparaatje nog eens extra wanneer je je hond na zonsondergang kwijtraakt. Hetzelfde geldt voor bange honden die snel op de vlucht slaan, en voor het einde van het jaar, wanneer het vele vuurwerk dat wordt afgestoken voor paniek kan zorgen.

Hoe werkt een honden GPS tracker?

GPS trackers zijn eenvoudig in hun gebruik. In verreweg de meeste gevallen maken deze gebruik van een app, die je op je smartphone installeert. Met behulp van de instructies kun je de tracker instellen en vervolgens aan de halsband van je viervoeter bevestigen. Wanneer je wilt weten waar je hond is, open je de app. Een groot deel van de trackers maakt het tevens mogelijk om veilige zones zoals de tuin af te bakenen. Wanneer je hond deze verlaat, ontvang je automatisch een melding.

Waarop letten bij het kiezen van een honden GPS tracker?

Er zijn 4 zaken waar je op moet letten bij de aankoop van een honden tracker. Handig als je een aankoop overweegt te doen.

  • Functies: Wat moet de tracker kunnen? Wat wil je ermee doen?
  • Nauwkeurigheid: Wil je hoge nauwkeurigheid? En regelmatige updates?
  • Kosten: Naast de aankoopkost heb je bij veel honden trackers ook nog een simkaart met abonnement voor mobiele data nodig. En/of een abonnement voor toegang tot de software die bij de tracker hoort.
  • Batterijduur: Deze kunnen enorm variëren: van ongeveer een dag tot meerdere dagen.

Functies van een honden GPS tracker

Een GPS tracker heeft vaak meer functies dan alleen de lokalisatiefunctie. Wist je dat je een GPS tracker voor je hond voor meer doeleinden kunt inzetten dan alleen het volgen van zijn voetsporen en het lokaliseren van je trouwe maatje? Zo zijn er tal van trackers die je
in staat stellen de gezondheid van je hond te bevorderen. Met sommige kun je zelfs de activiteiten van je hond volgen. Zo kun je doelen instellen om voldoende beweging te waarborgen, prestaties bijhouden én nagaan hoeveel rust je hond krijgt. Dit alles helpt bij het behoud van een gezond gewicht en zodoende het voorkomen van kwalen als diabetes.

We hebben de meest voorkomende functies op een rijtje gezet.

  • Live locatie tracking: Volg jouw bewegende hond live op een Google Maps kaart. Dit update elke 2 à 3 seconden.
  • Virtuele omheining of virtueel hek: Stel een veilige zone in en krijg een melding als je hond hierbuiten gaat.
  • Locatie geschiedenis: Achterhaal de afgelegde route van je trouwe viervoeter.
  • Heatmap: Ontdek waar jouw hond uithangt.
  • Activiteitstracker: Krijg een overzicht van de activiteit van je hond met eventueel het aantal stappen of de afgelegde afstand.
  • Slaaptracker: Krijg een overzicht van hoe vaak en hoe lang je hond slaapt.
  • Waterdicht: Wees gerust dat het tegen wat druppels water kan.
  • Shockproof: Wees gerust dat het tegen een stootje kan.

Inzicht in de activiteiten van je hond wanneer deze elders verblijft

Al deze extra functionaliteiten komen dubbel handig van pas wanneer je je hond bijvoorbeeld naar een opvang brengt of door een uitlaatservice laat uitlaten. Je kunt middels de app dan precies zien waar je hond is geweest en hoeveel beweging hij heeft gekregen. Vooral GPS trackers van het merk Tractive bieden uitgebreide mogelijkheden en stellen je zelfs in staat om zijn slaappatronen te analyseren.

Van toegevoegde waarde bij medische condities

En wat te denken van zieke dieren? De beste GPS trackers kunnen je eveneens helpen met het monitoren van de gezondheid van jouw hond. Stel je voor dat je een hond met diabetes of een andere conditie hebt, die daardoor constant monitoring nodig heeft. Een GPS tracker laat het je weten wanneer hij een tijdje niet heeft bewogen, zodat je kunt controleren of alles in orde is. Ook helpt het lokaliseren van je huisdier bij het snel ingrijpen in het geval van spoed.

Trackers met abonnementen

Is het kwijtraken van jouw hond een van je grootste angsten? Je geeft jezelf de benodigde rust door één van de vele GPS trackers aan te schaffen die inmiddels alweer enkele jaren op de markt bestaan. De systemen worden in verschillende kleuren, vormen en modellen uitgevoerd. Zo bestaat er voor elk type hond wel de juiste tracker, of je nu een grote hond zoals een Deense Dog als huisgenoot hebt, of de trotse bezitter van een chihuahua bent. Bijna elke GPS tracker voor de hond werkt met een mobiele app. Deze is doorgaans niet gratis; je sluit een abonnement af om je hond voor een vooraf bepaalde tijd virtueel te kunnen volgen.

Abonnement of simkaart?

Verschillende GPS trackers voor honden vereisen een maandelijkse (of jaarlijkse) betaling om gebruikt te kunnen worden. Dit geldt voor de meeste GPS trackers waar geen simkaart bij nodig is. Vaak beschikt de tracker dan reeds over een ingebouwde simkaart. Hierbij betaal je een abonnementskost voor het gebruik van de tracker. Voor de trackers waar wel een simkaart in gaat betaal je de bijdrage voor het dataverkeer aan de mobiele provider. Dit kan zowel in prepaid- of in abonnementsvorm zijn.

Wil je een GPS tracker aanschaffen voor je lieve hond? Houd hier rekening mee. Het zou zomaar kunnen zijn dat je nog een simkaart moet aanschaffen om het apparaat te laten werken. Zit je met een prepaid tegoed, dan moet je ook in de gaten houden hoeveel data je nog kan gebruiken.

GPS tracker hond zonder abonnement

Nu zijn er inmiddels een aantal GPS trackers voor honden op de markt waarvoor je geen abonnement nodig hebt. Bekijk bijvoorbeeld de Invoxia GPS katten tracker. Deze GPS tracker is vrij te gebruiken in de eerste 3 jaar na aanschaf. Het aankoopbedrag is hierdoor wel hoger dan de gemiddelde GPS tracker voor honden.

Invoxia rekent echter na 3 jaar wel een klein bedrag van € 10,- per jaar om gebruik te blijven maken van de halsband met GPS tracker.

Echt volledig abonnementsvrij?

Wil je echt niets betalen voor een abonnement? Dan kun je nog een RF of Bluetooth GPS tracker overwegen, de verschillen leggen we hieronder uit.

GPS, RF of Bluetooth?

Naast GPS trackers voor katten zijn er nog meer trackers op de markt. Deze gebruiken een andere techniek zoals Bluetooth of RF (Radio-Frequency).

Een GPS tracker levert de meest nauwkeurige locatie. Een RF tracker is iets minder nauwkeurig en laat ook niet zien waar je kat is, alleen hoe ver je er vandaan bent. Een RF tracker gaat nooit verder dan 500 meter.

Een Bluetooth tracker gaat niet verder dan zo’n 90 meter (met de meest actuele bluetooth versie). Staan er muren tussen? Dan wordt het signaal verstoord en zal de maximale afstand nog kleiner zijn. Een Bluetooth tracker voor een hond is leuk voor als je hond zich thuis verstopt.

Met een GPS tracker voor honden kun je je hond volgen op een kaart. Dit is afhankelijk hoe vaak het systeem de locatie updatet. Met een GPS tracker gebruik je een app op je telefoon om te zien waar hij is. Er worden ook eerdere locaties bewaard, zo heb je een goed idee hoe de hond heeft gelopen.

Hoelang gaat een GPS tracker voor een hond mee?

Een gemiddelde GPS tracker voor honden gaat tot 6 dagen mee. De batterijduur is afhankelijk van de hoeveelheid GPS locaties die het verstuurt. Hoe meer je in de app kijkt waar je hond is, hoe minder lang hij mee gaat. Goedkopere GPS trackers voor katten gaan tot 48 uur mee.

GPS trackers voor honden zijn meestal kleine apparaten, dit betekent tegelijkertijd dat de batterijcapaciteit gelimiteerd is. Na ons onderzoek naar de beste GPS tracker voor honden blijkt dat de gemiddelde batterijduur 4,75 dagen is en gemiddeld € 63,73 kost.

Beste GPS tracker hond: Een ruim assortiment

Een GPS tracker voor een hond is inmiddels een zeer gewild product. De explosief gestegen vraag ernaar heeft de afgelopen jaren geleid tot een markt met een zeer ruim assortiment van
verschillende fabrikanten. De Weenect en vooral de Tractive zijn op dit moment de populairste GPS systemen voor honden.

Tractive GPS tracker

Tractive weet als geen ander hoe sterk de band tussen een huisdier en zijn eigenaar is. Het
Oostenrijkse bedrijf is dan ook marktleider op het gebied van realtime locatietrackers voor
huisdieren op basis van GPS- en GSM-technologie. Behalve voor honden biedt het bedrijf ook een breed assortiment voor katten. Je betaalt voor een tracker een eenmalig aankoopbedrag en vervolgens maandelijkse servicekosten om de app up to date te houden. Er zijn verschillende modellen uitgebracht, de nieuwste versies hebben 4G-compatibiliteit.

De voordelen van Tractive GPS

Hondenbezitters die een Tractive GPS tracker hebben aangeschaft, zijn onverdeeld tevreden over de resultaten van het apparaatje. Zo laat de batterij zich snel opladen en gaat deze lang mee, maar is ook het gewicht van de tracker minimaal. Zo heeft je hond geen last van onnodig gewicht om zijn nek. Voor slecht weer hoef je niet te vrezen, zelfs wanneer je hond in een sloot springt, blijft de tracker zijn werk doen. In het donker kun je ledverlichting aanschakelen, zodat je je viervoeter gemakkelijker spot in de duisternis en ook voor andere weggebruikers zichtbaarder wordt.

GPS trackers van Weenect

Weenect kan bogen op het feit dat het de kleinste GPS trackers voor honden wereldwijd maakt. Klein zijn de prestaties van het apparaatje echter niet te noemen. De ingebouwde sim kaart functioneert in heel Europa en weet voor 99% dekking te geven. Indien gewenst kun je de halsband laten trillen of een belletje laten afgaan. Door je hond te trainen, kan hij zo begrijpen dat dit het signaal is dat hij moet terugkomen. Net als bij Tractive betaal je een maandelijks abonnementsbedrag om de app te kunnen blijven gebruiken.

Meerdere honden via één app volgen

Een extra voordeel van de Weenect GPS tracker voor je hond is dat je via de app meerdere honden kunt volgen. Bestaat jouw gezin dus uit meerdere viervoeters, dan houd je deze allemaal tegelijk op een eenvoudige manier in de gaten. Het aanmaken van meerdere accounts is dus niet nodig.

Andere merken die het apparaatje aanbieden

Behalve marktleiders als Tractive en Weenect zijn er nog meer partijen die hun eigen GPS tracker voor de hond aanbieden. Zo heeft onder andere technologiebedrijf Apple met de AirTag zijn eigen versie op de markt gebracht. Een nadeel is dat deze uitsluitend compatibel is met Apple smartphones. Samsung heeft de SmartTag gelanceerd. Andere opties zijn de Mr. Safe Tracker, de Invoxia tracker, de Membeli tracker (tracker en halsband in één) en de Reptrek tracker. DogTrace heeft een tracker op de markt gebracht waarmee je maar liefst negen honden tegelijk kunt volgen.

De grootte en het gewicht van je hond

De juiste GPS tracker voor je hond bepaal je grotendeels op basis van de mogelijkheden die deze biedt, maar een ander essentieel gegeven mag eveneens niet over het hoofd worden gezien: de grootte en het gewicht van je hond. Je kunt je voorstellen dat je de al eerder even genoemde Deense Dog prima een tracker kunt omhangen van een vrij hoog gewicht. Kleine honden als de chihuahua, die doorgaans niet meer dan tweeënhalve kilo weegt, doe je daar geen plezier mee. Fabrikanten van trackers geven bij elk model dan ook aan of deze geschikt is voor kleine, middelgrote of grote hondenrassen.

Verwar een GPS tracker niet met een Bluetooth tracker

Behalve GPS trackers bestaan er ook Bluetooth trackers op de markt met het doel je hond te
lokaliseren. Tussen deze twee bestaat echter een groot verschil. De Bluetooth varianten hebben namelijk een veel beperkter bereik. Wanneer de verbinding met de telefoon wegvalt, verliest de tracker zijn werking. Om je huisdier op grotere afstand te kunnen lokaliseren, heb je dus eigenlijk anderen nodig die ook de app op hun telefoon hebben geïnstalleerd en daarop Bluetooth hebben ingeschakeld. Aan deze methode zitten dus een hoop haken en ogen.

Een essentieel hulpmiddel voor honden, maar óók voor katten

Het is enorm beangstigend om je huisdier kwijt te raken. Je hond is een deel van je familie en heb je het liefst altijd bij je. Bovendien doe je er als baasje alles aan om je hond gezond en veilig te houden. Om te voorkomen dat jullie gescheiden van elkaar door het leven moeten, is een GPS tracker voor je hond een essentieel hulpmiddel. Daarbij moet overigens worden opgemerkt dat een tracker net zo geschikt is voor een kat.

Combineer de tracker met een microchip en een hondenpenning

Uiteraard neemt dat niet weg dat je viervoeter ook over de wettelijk verplichte microchip dient te beschikken. Laat je hem ook nog eens een hondenpenning met jouw naam en telefoonnummer dragen, dan doe je er alles aan om jouw trouwe vriend veilig bij je te houden.

Veelgestelde vragen over GPS trackers en honden

Hoe werkt een honden GPS tracker?

Je kunt jouw hond volgen door gebruik te maken van een GPS tracker, RF tracker of Bluetooth tracker. De GPS tracker is het meest nauwkeurig in het laten zien van de huidige en verleden locatie.

Werkt een GPS tracker voor honden ook in het buitenland?

Je hond kwijtraken in de directe nabijheid van je woning is al stressvol, laat staan wanneer dit een stuk verder weg of zelfs in het buitenland gebeurt. Gelukkig werkt een tracker met behulp van satellietsystemen en weet deze verbinding te maken met netwerken over de hele wereld. Zelfs aan de andere kant van de aardbol kun je zo je viervoeter volgen. Een GPS tracker voor je hond maakt verbinding met het mobiele netwerk dat op dat moment het best beschikbaar is. De mobiele kosten zijn doorgaans in het abonnement inbegrepen. De meeste trackers werken over héél Europa. Je controleert hierover best de specificaties van je tracker bij aankoop.

Wat is het verschil tussen een hond chippen en GPS tracker?

Een microchip kan worden uitgelezen met een speciaal apparaat. Met een GPS tracker kun je actief de locatie van je hond bekijken. Een chip zit onder de huid en een GPS tracker zit boven de vacht. Een GPS tracker werkt alleen voor de eigenaar van de tracker, een ander kan de hond niet identificeren. Een onderhuidse chip helpt om een huisdier te identificeren en het adres van het baasje te achterhalen.

Wat is een virtueel hek?

Een virtueel hek of virtuele omheining is één van de vele mogelijkheden van honden GPS trackers. In de bijbehorende mobiele app kun je een veilige zone instellen. Een door jou bepaald gebied rond je woning. Als je hond ontsnapt en hierbuiten gaat, krijg je een waarschuwing op je smartphone.

AllesOverGPS
Logo