GPS tracker kind: Geraak je kind niet kwijt met deze trackers

GPS trackers voor kinderen worden erg populair bij ouders. Het helpt om het kind veilig te houden en het geeft de ouders gemoedsrust. Het concept is dat je een klein traceerapparaat, vaak in de vorm van een horloge of armband, ergens vastmaakt zodat die altijd bij je kind is. Deze staat in verbinding met je smartphone. Zo kan je ten alle tijde zien op een app op je smartphone waar je kind zich bevindt.

Hoe werkt een GPS kindertracker?

De trackers zijn vaak uitgerust met GPS. Dit wil zeggen dat het apparaatje regelmatig en automatisch signalen opvangt van satellieten en de coördinaten (d.w.z. de locatiegegevens) stuurt naar omliggende GSM torens. Dit gebeurt door een communicatienetwerk zoals 4G, 5G, of een dergelijke netwerk. Hoe vrijer de lucht boven de GPS, hoe nauwkeuriger de locatie. De locatie zal dus nauwkeuriger zijn in open plekken dan in een drukke stad met veel hoge gebouwen. Deze locatiegegevens worden dan op zijn beurt verzonden naar het apparaat waarmee het verbonden is, bijvoorbeeld jouw smartphone of computer.

Je zal dus een app moeten downloaden als je de tracker installeert, en je smartphone moeten instellen als ontvanger van de locatiegegevens. Zo zal je de locatie van je kind en, bij sommige apparaten, nauwkeurige verplaatsingen live op je scherm zien. Dit gebeurt niet altijd automatisch, bij sommige apparaten moet je die gegevens opvragen vanuit de app. Dit is handig om batterij te besparen. Als de GPS constant signalen verstuurt, loopt de batterij sneller leeg.

Waarop letten bij het kiezen van een GPS tracker voor kinderen

Er zijn 5 zaken waar je op moet letten bij de aankoop van een GPS tracker. We lijsten ze even op. Dit lijstje is handig als je een aankoop overweegt te doen.

 • Vorm: Ga je voor een GPS kinderhorloge of voor een traditionele tracker die je vastmaakt aan bijvoorbeeld de riem, rugzak of schoen van je kind?
 • Functies: Wat moet de tracker kunnen? Wat wil je ermee doen?
 • Nauwkeurigheid: Wil je hoge nauwkeurigheid? En regelmatige updates?
 • Kosten: Naast de aankoopkost heb je bij veel trackers ook nog een simkaart met abonnement voor mobiele data nodig. En/of een abonnement voor toegang tot de software die bij de tracker hoort.
 • Batterijduur: Deze kunnen enorm variëren: van ongeveer een dag tot meerdere dagen.

GPS kinderhorloge of kinderarmband als GPS tracker

Veel GPS kindertrackers komen in de vorm van een horloge of armband. Niet alleen een leuk en stoer gadget voor je kind, maar ook een goed alternatief voor als je je kind nog geen smartphone wil geven. Daarnaast zijn de kinderhorloges moeilijk kwijt te spelen. Een horloge doe je immers zelden uit, zeker als deze waterdicht is. Het merendeel van de kindertrackers is tegenwoordig uitgerust met een gecertificeerde waterdichtheid.

De GPS horloges en armbanden komen in allerlei modellen, sommige zijn simpel en andere extravagant en kleurrijk. Zo kan je kind ook genieten van het nieuw speeltje.

Functies van een GPS tracker voor kinderen

Naast de plaatsbepaling bieden veel trackers een groot aantal functies. Zo kunnen sommige trackers bellen of gebeld worden door een aantal vooraf ingestelde telefoonnummers. Via geofencing kan je een gebied ingestellen waarbij er een waarschuwing op je smartphone verschijnt als je kind dat gebied te buiten gaat.

Sommige trackers gaan verder dan de praktische functies en lijken op normale smartwatches, met alle functies van dien, zoals spelletjes en social networking. Je kan kiezen hoe ver je daarin gaat.

We hebben de meest voorkomende functies GPS tracker voor kinderen op een rijtje gezet.

 • Live locatie tracking: Volg jouw kind live op een kaart. Dit update regelmatig en de frequentie hangt af van het gekozen apparaat en de gekozen instelling.
 • Geofencing of ‘veilige zone’: Hiermee kan je een veiligheidszone instellen en een melding ontvangen als je kind hierbuiten gaat.
 • Belfunctie: Hiermee kan je kind bellen. Je kind is dan bereikbaar en het heeft geen last van de nadelige gevolgen van een smartphone. Sommige apparaten laten toe dat je de nummers die kunnen bellen of gebeld kunnen worden beperkt.
 • SOS-alarm: Met 1 druk op de SOS-knop wordt er naar een vooraf ingesteld telefoonnummer gebeld.
 • Meeluisterfunctie: Luister mee met je kind zonder dat het dit merkt.
 • Uitschakelmelding: Krijg een melding wanneer het apparaat wordt uitgezet of afgedaan
 • ‘Niet storen’-functie: Handig voor tijdens de schooluren
 • Stappenteller: Kom te weten of je kind voldoende beweegt.
 • Slaaptracker: Kom te weten of je kind voldoende en kwalitatief genoeg slaapt.
 • Waterdicht: Wees gerust dat het tegen wat druppels water kan.
 • Shockproof: Wees gerust dat het tegen een stootje kan.

Hoe betaal je data: abonnement of simkaart?

Bij GPS kindertrackers heb je meestal een simkaart nodig. Zeker als er een mogelijkheid is om te bellen of een SOS-alarm te sturen, want in die gevallen voldoen technologieën als Bluetooth, RFID of netwerken als Sigfox en LoRa niet.

Los van de simkaart vereisen sommige trackers dat je een abonnement betaalt voor het gebruik van het achterliggende netwerk en/of de software/app bij de tracker. In de praktijk zien we dit niet bij de meeste GPS kindertrackers.

Een GPS tracker zoals de populaire Spotter wordt geleverd met een simkaart en een prepaid gebruik met een tegoed van 3, 6 of 12 maanden. Naast de investering voor de aankoop (+/- 100 EUR) heb je dus een terugkerende kost van ongeveer 60 EUR per jaar. Er is geen abonnementskost bij de Spotter, maar je kan de kost voor het prepaid gebruik natuurlijk wel zien als abonnementskost.

De Weenect Kids is een GPS tracker die wordt geleverd met een ingebouwde simkaart waarbij men een abonnement aanrekent. Het aanbod hier is heel gelijkaardig aan dat van de Spotter. Je betaalt voor het gebruik van de simkaart, maar hier noemen ze dit het abonnement. Je betaalt de aankoop (+/- 50 EUR) en een terugkerende kost van 10 EUR per maand, 70 EUR per jaar of 135 EUR per 3 jaar.

GPS Tracker Kind zonder abonnement

Er bestaan trackers waarbij je geen abonnement of simkaart nodig hebt. Deze vallen in twee categorieën:

 • Locatiebepaling die niet via GPS verloopt, maar via Bluetooth of RFID.
 • Locatiebepaling via GPS maar data naar je mobiele app via low-power netwerken als SigFox en LoRa. Soms wordt een kost aangerekend voor het gebruik van deze netwerken.

Voor het tracken van kinderen raden we deze trackers zonder abonnement af. Beide groepen bieden een locatiebepaling die niet frequent gebeurt. Het is dus moeilijk om exact te weten waar je kind is, iets wat cruciaal is in noodgevallen. Ook is het niet mogelijk om te communiceren met de tracker, als je wil bellen of als het kind de SOS-functie wil gebruiken.

Nauwkeurigheid van een GPS tracker voor kinderen

Je wil een GPS-tracker die de locatie van een persoon nauwkeurig weergeeft, met regelmatige updates wanneer je kind onderweg is. Bekijk zeker bij de product beschrijving met welke nauwkeurigheid en frequentie er wordt getrackt. Let wel, trackers werken over het algemeen beter op open locaties, met minder nauwkeurige signalen in dichtbevolkte gebieden in de stad.

Apple AirTag voor je kind

De Apple AirTag maakt in tegenstelling tot de gemiddelde GPS tracker geen gebruik van GPS. Een AirTag stuurt via Bluetooth signalen naar Apple apparaten in de omgeving. Deze sturen dan een geanonimiseerd bericht naar de servers van Apple, zodat jij op jouw iPhone of iPad in de ‘Find My’ app kan zien waar je kind het laatst gedetecteerd is. Hiermee hangt de nauwkeurigheid af van de hoeveelheid Apple gebruikers in de directe omgeving.

Ondanks dat de Apple AirTag veel voordelen heeft, raden we deze niet aan als tracker om je kind te tracken. Dit heeft een aantal redenen:

 • Geen mogelijkheid om te communiceren met de tracker.
 • Geen real-time locatiegegevens. In een noodgeval is de correctheid en ouderdom van de locatiegegevens te belangrijk en een AirTag voldoet hier jammer genoeg niet.
 • De nauwkeurigheid is enkel goed genoeg in drukke omgevingen.
 • Binnenshuis je kind tracken heeft weinig waarde.

Meer informatie over de AirTag vind je in onze eigen Apple AirTag review.

Kosten van een GPS tracker voor kinderen

GPS trackers voor kinderen beginnen goedkoop, maar voor een kwaliteitsvol model betaal je snel 50 à 100 EUR. Naast de aankoop van een GPS tracker, betaal je ook een maandelijks abonnement (als de simkaart meegeleverd werd) of een zelfbepaald bedrag voor de prepaid data. Dit is een terugkerende kost waar je niet omheen kan.

Batterijduur van een GPS tracker voor kinderen

De batterijduur van GPS trackers verschilt van model tot model. Het varieert tussen 24 uur en 7 dagen in standby, en korter als de GPS functie aan staat.

Voordelen van een GPS kinderhorloge als kindertracker

Een GPS kinderhorloge is een superhandige gadget om voor de hand liggende redenen. Maar naast je kind traceren, zijn er tal van andere voordelen. Onder andere:

 • Je kind leert kloklezen (bij de meeste GPS trackers heb je de keuze tussen digitaal of analoge wijzerplaat, dit kan je zelf instellen).
 • Goed alternatief voor gsm of smartphone. Ze leren omgaan met technologie zonder dat ze daar een smartphone voor nodig hebben. Zo kies jij of en wanneer ze oud genoeg zijn voor een gsm. Het houdt de negatieve effecten van social media en dergelijke nog even op afstand.
 • Stoer gadget voor je kind. Maak het even leuk voor hen als handig voor jou!
 • Met duidelijkheid voor de ouders en de SOS knop, geeft een GPS kindertracker je kind meer autonomie en zelfredzaamheid.
 • Komt vaak met een ingebouwde stappenteller. Je kan bovendien dagelijkse stappengoals instellen zodat ze een schouderklopje krijgen wanneer ze die halen!

Beste GPS tracker voor kinderen (Top 3)

De Spotter GPS kinderhorloge

Als we hebben over de beste trackers voor kinderen, kunnen we de Spotter GPS kinderhorloge niet negeren. Het is een kinderhorloge van hoge kwaliteit die bovendien komt in verschillende kleuren en modellen. Het heeft alle nodige functies en is gebruiksvriendelijk voor zowel kind als ouder. De belangrijkste kenmerken zijn:

 • SOS-knop
 • Belfunctie
 • Zones via geofencing
 • Robuust en waterdicht (ip67).
 • Werkt in héél Europa, dus ook op vakantie.
 • Inclusief simkaart. Geen abonnement maar prepaid gebruik (ongeveer 60 EUR per jaar).
 • Met bijbehorende app voor Android en iOS

Je kan dit GPS horloge vinden op Bol.com voor ongeveer 100 EUR.

Qlokkie GPS Horloge – Kiddo 15

In dezelfde prijsklasse is de Qlokkie kiddo 15 ook een onmisbare optie. Wat deze horloge onderscheidt van de Spotter is vooral het wereldwijde gebruik. Zolang er bereik is, werkt deze gadget o-ver-al ter wereld. Andere functies waarmee de Qlokkie is uitgerust zijn onder andere:

 • SOS-knop en 3 SOS-nummers
 • Wereldwijd gebruik, mits bereik
 • Inclusief simkaart t.w.v. €15 en 1GB internet
 • SMS melding wanneer horloge wordt uitgezet of afgedaan
 • Niet storen functie: handig voor tijdens de schooluren
 • Batterijduur van 72 uur in standby – 48 uur tijdens gebruik van de GPS
 • Met stappenteller en smartphone functies om berichten te versturen (via WhatsApp)
 • Met bijbehorende app voor Android en iOS

Deze kinder smartwatch vind je terug op Bol.com, deze keer voor ongeveer 109 EUR.

Veelgestelde vragen over GPS trackers voor kinderen

Waarom heeft een kind een GPS tracker nodig?

Een GPS tracker kan je een gerust gevoel geven over waar je kind zich bevindt. Zeker in gescheiden gezinnen of wanneer het kind een handicap heeft.

AllesOverGPS
Logo