GPS tracker auto: Goedkope bescherming tegen diefstal van je wagen

Een GPS tracker voor de auto is de laatste jaren alsmaar verder geïntegreerd geraakt. Niet alleen bedrijven, maar ook een toenemend aantal particulieren gebruikt het apparaatje om overal ter wereld de exacte positie van hun auto te kunnen bepalen. Zo weet je altijd waar je voertuig zich bevindt, wat in verschillende situaties zijn voordelen biedt. Een GPS tracker voor de auto wordt voornamelijk in nieuwe, moderne auto’s gebruikt. Tegenwoordig stellen sommige verzekeringsmaatschappijen de aanwezigheid van zo een apparaat zelfs verplicht.

In welke situaties zijn GPS trackers van toegevoegde waarde?

Er zijn verschillende situaties te bedenken waarin het prettig is om over een GPS tracker voor je auto te beschikken. Wellicht zal je in eerste instantie direct aan diefstal denken. Wanneer een tracker uit het zicht is geplaatst, zullen dieven niet kunnen vermoeden dat je als eigenaar kunt achterhalen waar je wagen zich bevindt. GPS trackers worden door bedrijven steeds vaker ingezet om voertuigen waarvan hun medewerkers gebruikmaken, te kunnen volgen. Zo kunnen de afgelegde route, positie en snelheid worden geanalyseerd.

Nooit meer je auto kwijt met GPS tracking

Maar denk ook eens aan eenvoudigere situaties. Stel je voor dat je een dagje een andere stad bezoekt, je auto ergens parkeert en aan het eind van de dag helemaal bent vergeten waar je je voertuig hebt achtergelaten. Doelloos rondjes lopen is dankzij een GPS tracker voor je auto dan niet meer nodig. Je kunt namelijk precies achterhalen waar je auto zich bevindt. Ook wanneer je jouw voertuig aan iemand anders uitleent, kun je op deze manier bekijken waar deze rondrijdt of staat.

De preventieve werking van een GPS tracker

Van een GPS tracker voor de auto gaat ook een gedeeltelijk preventieve werking uit. Steeds meer autobezitters kiezen voor een optimale bescherming met een combinatie van een GPS tracker en een dashcam. Net als dat woningen die extra zijn beveiligd sneller door het inbrekersgilde worden overgeslagen, geldt hetzelfde voor auto’s. En wordt je auto onverhoopt toch gestolen? Een GPS auto tracker vergroot de kans aanzienlijk dat je deze snel weer terugvindt. 

Wat is een GPS tracker voor de auto precies?

Een GPS tracker voor je auto is een apparaatje dat op basis van een GPS signaal werkt. GPS staat voor Global Positioning System, welke samen met het globale navigatiesysteem kan bepalen welke positie je auto op aarde heeft. Dit lukt doordat deze systemen gebaseerd zijn op de microgolfsignalen die door rond de aarde cirkelende satellieten worden afgegeven. Deze signalen bevatten informatie betreffende de exacte positie. 

Welke locatiegegevens zijn er nodig om je auto te traceren?

Een GPS tracker voor de auto kan dus niet zonder satellieten. Om de juiste positie van je auto te bepalen, heeft de tracker vier soorten data nodig: de lengtegraad, de breedtegraad, de hoogte en de tijd. Deze live locatiegegevens worden omgezet, zodat deze door de software op je smartphone kan worden weergegeven.

Real-time, live tracking met auto GPS trackers

Beschik je over een navigatieapparaat, dan helpt de GPS je dus altijd met vaststellen waar je bent. Echter kan je dit apparaat niet gebruiken om uit te vinden waar je auto zich bevindt. Daarvoor heb je per definitie een GPS tracker voor je auto nodig. De apparaatjes worden voornamelijk gebruikt voor de positiebepaling, maar zijn ook in staat andere informatie, zoals de snelheid, richting en route die de auto rijdt weer te geven. Ook deze gegevens kun je vervolgens via de mobiele app opvragen. Met real-time tracking stel je jezelf dus op de hoogte van de live locatiegegevens.

Welke GPS tracker is voor jouw auto de beste optie?

Ben je op zoek naar een GPS tracker voor je auto, dan zal je er al snel achter komen dat er veel verschillende fabrikanten bestaan die elk diverse modellen op de markt hebben gebracht. De goedkoopste trackers schaf je voor enkele tientjes aan, terwijl de meest geavanceerde exemplaren enkele honderden euro’s kunnen kosten. Welk exemplaar het beste bij jou past, is afhankelijk van de diensten waaraan je behoefte hebt. Wanneer je op het punt staat je keuze te maken, dien je er rekening mee te houden dat dieven aanzienlijk sneller weten af te rekenen met de goedkope trackers.

GPS tracker auto – Waarop moet je letten bij het kiezen?

Hier volgt een lijstje met 5 zaken waar je op moet letten bij de aankoop van een GPS tracker voor een persoon met dementie of de ziekte van Alzheimer. Handig als je een aankoop overweegt te doen.

  • Soort: Er zijn drie verschillende soorten GPS auto trackers. Zie de volgende paragraaf.
  • Functies: Wat moet de tracker kunnen? Wil je functies als en
  • Nauwkeurigheid: Wil je hoge nauwkeurigheid? Regelmatige updates? Wereldwijde dekking?
  • Kosten: Naast de aankoopkost heb je meestal ook nog een simkaart met abonnement nodig voor de data. Bij sommige trackers zit de simkaart inbegrepen en betaal je de producent een maandelijkse abonnementskost.
  • Batterijduur: Sommige trackers hebben een verwisselbare of interne batterij. Hoe lang die meegaat, hangt vaak erg af het gebruik en kan variëren van ongeveer een dag tot meerdere dagen. Er zijn ook trackers waarbij geen batterij nodig is.

Verschillende soorten GPS trackers voor je voertuig

De meeste GPS trackers die vandaag de dag op de markt bestaan, zijn vervaardigd voor het gebruik in auto’s en andere voertuigen. Zo zijn de apparaten ook bruikbaar bij campers, caravans, aanhangwagens en vrachtwagens. Maar ook in boten en landbouwmachines worden ze steeds vaker aangebracht. Globaal kunnen de trackers in drie verschillende soorten worden onderscheiden:

  • Plug and play GPS trackers
  • Inbouw GPS trackers
  • Portable GPS trackers met batterij

De eenvoudigste modules worden met een magneet vastgeklikt op een moeilijk zichtbare plaats. De meest geavanceerde tracking systemen worden vast gemonteerd. Ook gaan de systemen die je met een connector aan je voertuig koppelt met grote regelmaat over de toonbank.

De overeenkomsten tussen alle soorten GPS trackers

Voor welk van de bovenstaande soorten je ook kiest, ze hebben allemaal iets met elkaar gemeen: ze zijn uitgevoerd met een module voor mobiele communicatie. Met behulp van een dataverbinding met het internet weten GPS trackers de exacte locatie van je voertuig weer te geven. Deze informatie kan je in een app op je smartphone of tablet bekijken. Sommige systemen maken het ook mogelijk om dit via een beveiligd webportaal te doen. Tevens bestaan er binnen elke trackersoort modellen die andere gegevens, zoals de al eerder even genoemde gereden routes en snelheid, inzichtelijk maken.

Plug and Play GPS trackers

In vrijwel alle auto’s is vlak bij het stuur een OBD-poort ingebouwd. OBD staat voor On Board Diagnostics. Je kunt deze poort zien als een soort van stopcontact dat je toegang geeft tot de software van je auto. Garages gebruiken deze bijvoorbeeld om storingen uit te lezen en te herstellen. De OBD-poort is universeel en hetzelfde in elk voertuig. Je hoeft dus niet bang te zijn dat een Plug And Play tracker niet passend is. De OBD-poort kan zich op verschillende plekken bevinden. Je herkent hem echter eenvoudig doordat hij er net zo uitziet als de scart-ingang van een televisie.

Hoe werkt de Plug And Play tracker?

Deze Plug And Play GPS tracker heeft zijn naam niet zomaar gekregen; het is daadwerkelijk een kwestie van het slechts inpluggen van de connector in de poort. Eigenlijk net zoals je een USB-stick in een laptop steekt. Vervolgens kunnen de gegevens vanuit je auto worden afgelezen. Deze kleine GPS tracker is gebruiksvriendelijk en ook nog eens voordelig. Bovendien kun je bij eventuele vervanging van je auto ook de GPS tracker uitpluggen en in het nieuwe voertuig inpluggen.

Een GPS tracker voor je auto met magneet

Net zo eenvoudig als het gebruik van de bovenstaande GPS tracker voor je auto is ook het gebruik van een exemplaar met magneet. Dit is niet zomaar een magneet, maar een zeer krachtige variant die je tegen allerlei metalen oppervlakken kunt plaatsen. Dit doe je snel én in de wetenschap dat deze stevig op zijn plaats blijft zitten. Drempels of iets te enthousiast rijgedrag zullen er dan ook niet toe leiden dat de magneet loslaat. Ook zijn de trackers met magneet waterdicht, waardoor zelfs de hevigste regenval niet voor problemen zorgt.

Onzichtbare GPS trackers

Een bijkomend voordeel is dat deze GPS tracker voor de auto ook nog eens onzichtbaar is. Niet alleen bevindt de tracker zich niet in jouw zicht, ook dieven die onverhoopt voor jouw auto gaan, zullen het apparaatje niet zomaar terugvinden. Zichtbaardere trackers kunnen daarentegen snel door ze worden losgehaald en uit het raam worden gegooid. Doordat de magneettracker ook na een eventuele diefstal zijn werk blijft doen, wordt het een stuk beter mogelijk om je voertuig te traceren.

De ingebouwde GPS tracker

De ingebouwde trackers zien we voornamelijk terug in wagens die door bedrijven worden gebruikt. Leasewagens die door medewerkers worden gereden, geven zo informatie af betreffende waar een collega zich bevindt. Ook klanten kunnen op die manier op de hoogte worden gehouden van een aankomsttijd. Dat is vooral handig in het geval van vertraging en draagt in aanzienlijke mate bij aan de accuratesse van de dagplanning. Eventueel kan een andere werknemer die dichterbij is, inspringen om de klant zo snel mogelijk de benodigde service te leveren. Houd er echter wel rekening mee, dat de GPS tracker in de auto niet kan worden uitgezet wanneer deze in privétijd wordt gebruikt.

Zaken die het functioneren van een ingebouwde auto GPS tracker kunnen beïnvloeden

Tevens is het belangrijk om te weten dat het zoekproces van een ingebouwde tracker enkele minuten in beslag kan nemen wanneer de auto zich in een omgeving met veel hoge gebouwen, tunnels of misschien geomagnetische velden bevindt. De positionering kan dan worden beïnvloed en in sommige gevallen zelfs niet worden bepaald.

Een GPS tracker voor de auto kan meer dan tracken alleen

De meest nieuwe modellen GPS trackers zijn voorzien van een toenemend aantal handige extra’s. Denk bijvoorbeeld aan een functie als een startonderbreker. Zo zijn er zelfs exemplaren op de markt die de bestuurder vragen zich te identificeren alvorens de auto kan worden gestart. Dit biedt op het gebied van veiligheid uiteraard een belangrijk voordeel met zich mee, alhoewel er rekening mee dient te worden gehouden dat dit in andere situaties -bijvoorbeeld het uitlenen van je wagen- niet per se een pluspunt is.

Haast grenzeloze mogelijkheden van een GPS volgsysteem

Sommige GPS trackers zijn in staat te alarmeren wanneer het voertuig een bepaald gebied verlaat, of wanneer er een bepaalde snelheid wordt bereikt. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een sms bericht of in een smartphone app. Ook kan je met het koppelen van rittenregistratie software zaken als bestemmingen en gereden routes en kilometers nagaan. De mogelijkheden van de nieuwste trackers zijn dan ook haast grenzeloos te noemen.

Het vaakst gekozen: de GPS tracker met een abonnement

Vrijwel elke GPS tracker voor een auto maakt gebruik van mobiele datanetwerken om data naar je smartphone of tablet te versturen. De meeste modellen hebben een data abonnement nodig. Dit is vaak gemakkelijker dan een tracker zonder abonnement. Een GPS tracker voor de auto met een abonnement betekent dat je éénmalig de aanschafkosten voor het systeem en vervolgens een vast bedrag per maand betaalt. Hoe hoog dit bedrag is, is afhankelijk van het merk en het type tracker waarvoor je kiest.

De voor- en nadelen van een GPS auto tracker zonder abonnement

Enkele trackers werken zonder abonnement. Het voordeel daarvan is uiteraard dat je niet vastzit aan de maandelijkse kosten die wel aan een abonnement verbonden zijn. Echter heb je wel een prepaid simkaart met tegoed nodig om de GPS tracker van de auto met het mobiele netwerk te kunnen verbinden. Zonder deze verbinding kan de tracker de GPS signalen niet naar de software doorsturen. Je dient met een GPS tracker zonder abonnement wel zelf alert te blijven op de hoogte van het tegoed dat op de simkaart staat.

Hoe installeer je een GPS tracker in de auto?

Hoe je het kleine apparaatje installeert, is afhankelijk van het exacte type dat je aanschaft. Een inbouwexemplaar bevindt zich reeds in de auto, terwijl er voor het installeren van een model met magneet of een OBD-plug ook slechts een enkele handeling nodig is. De installatieprocedure is simpel en de tracker wordt gebruiksklaar geleverd. Je kan het in geen tijd aan je auto bevestigen. Vervolgens koppel je het apparaatje aan de tracking-app die je op je smartphone of tablet hebt gedownload.

Gebruiksvriendelijkheid en privacy

Een GPS tracker voor een auto is dusdanig gemaakt, dat iedereen daar zonder problemen mee kan omgaan. De geavanceerde technologieën en de gebruiksvriendelijke platformen maken het mogelijk om met een eenvoudige handeling over de gewenste informatie te beschikken. Zo kun je voertuigen volgen en -indien dat onverhoopt nodig is- in actie komen wanneer deze is ontvreemd. Fabrikanten van trackers dienen zich aan strenge AVG en GDPR richtlijnen. Dit zijn richtlijnen betreffende de privacy. Overigens is het bij wet niet toegestaan om een GPS tracker in de auto of een ander voertuig van een persoon te plaatsen wanneer deze daar niet van op de hoogte is.

Andere voertuigen waarop je een tracker kunt gebruiken

Uiteraard kan een GPS tracker voor een auto ook voor andere voertuigen worden gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een motor, een aanhangwagen, een caravan of zelfs een boot. Zeker wanneer je een nieuw of kostbaar voertuig hebt aangeschaft, wil je graag weten waar deze zich bevindt. Ook zijn GPS trackers vaak geschikt voor het gebruik op een elektrische fiets. Zo kun je deze direct gebruiken om je sportieve prestaties bij te houden.

Veelgestelde vragen over auto GPS trackers

Kan je een GPS tracker in een auto plaatsen zonder dat de eigenaar het weet?

GPS trackers zijn populair bij taxibedrijven, leasemaatschappijen en privé personen, omdat ze helpen bij het controleren van de wagen en het eventuele terughalen na diefstal. De meeste trackers worden door de eigenaar geïnstalleerd, maar iedereen kan een tracker in een voertuig installeren zonder dat de eigenaar het weet of toestemming heeft gegeven.
Als de tracking enkel het werkverkeer trackt, dan is het legaal. Als men ook privé verplaatsingen trackt, kan het gezien worden als stalking of inbreuk op de privésfeer. Sommige trackers kunnen bijvoorbeeld in het weekend uitgeschakeld worden.

Hoe kan ik de wagen van mijn vrouw tracken zonder dat ze het weet?

Een GPS tracker is een klein apparaatje dat je makkelijk in of onder je auto kan bevestigen. Hierdoor is het een handig middel om op elk moment te weten waar de auto zich bevindt en daardoor kan het gebruikt worden om bijvoorbeeld een partner te controleren.
Of dit wettelijk toegelaten is, is een andere vraag. Het Hof Den Haag heeft in december 2019 een verdachte vrijgesproken die stiekem een GPS tracker in de wagen van zijn ex-partner installeerde om haar locatie in het oog te houden (ECLI:NL:GHDHA:2019:3510). Dit betekent niet dat elk gebruik zomaar toegelaten is.

AllesOverGPS
Logo