GPS tracker dementie: Volg ouderen en personen met dementie of Alzheimer

Bij dementie en de ziekte van Alzheimer kan het als mantelzorger of familielid handig zijn om een GPS tracker aan te schaffen. Dit kan toelaten dat je de persoon volgt en op de hoogte wordt gebracht in een noodgeval.

Hoe werkt een GPS tracker bij dementie of Alzheimer?

Een GPS tracker is een apparaatje dat op regelmatige tijdstippen een signaal verstuurt via een mobiel netwerk naar jouw smartphone of computer. Dankzij de GPS technologie weet de tracker waar deze zich bevindt.

Je hebt dus een app nodig als je de tracker installeert, om de locatiegegevens te kunnen ontvangen. Zo zal je de locatie van de persoon met dementie en, bij sommige apparaten, nauwkeurige verplaatsingen live op je scherm zien. Dit gebeurt niet altijd automatisch: bij sommige apparaten moet je die gegevens opvragen vanuit de app. Dit is handig om batterij te besparen. Lokalisatie via GPS gebruikt veel batterijkracht. Als de GPS constant signalen verstuurt, geraakt de batterij sneller leeg.

Wat is dementie en hoe kan een GPS tracker hierbij helpen?

Dementie is een verzamelnaam voor meer dan vijftig verschillende ziektes, waaronder de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie. Mensen met dementie staan erom bekend te gaan dwalen. Doordat de patiënten een verminderd cognitief vermogen hebben, kan het dwalen ze in gevaar brengen. Hierdoor maken de verzorgers en/of de familieleden van die patiënten zich grote zorgen. Een GPS-tracker zorgt ervoor dat je in dit soort gevallen weet waar je dierbare is. Ook kan je een zone instellen waarin de dierbare vrij mag bewegen, een zogeheten veilige zone, en een melding ontvangen wanneer de patiënt buiten die zone is gegaan. Verder kan een GPS-tracker gebruikt worden om een val bij de patiënten te detecteren. Dit is handig omdat bepaalde vormen van dementie het maken van bewegingen, en dus het opstaan, moeilijker kan maken. Het kan ook zijn dat je dierbare zich verwondt door de val en het zelf niet door heeft. Door de GPS-tracker kan je weten wanneer je dierbare is gevallen en meteen actie ondernemen.

Waarop moet je letten bij het kiezen van een GPS tracker?

Nu je weet hoe een GPS-tracker zou kunnen helpen bij de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie, is er de vraag waar je op moet letten bij de aanschaf. Er zijn verschillende aspecten om rekening mee te houden bij de keuze voor een GPS-tracker. Denk hierbij aan de batterijduur, de prijs, de nauwkeurigheid, de vorm en de functies. Verder is het ook belangrijk om te weten of je vast zit aan een abonnement bij het gebruik van de tracker of dat de GPS-tracker gebruikt kan worden met prepaid tegoed. Daarnaast is het goed om te weten of je zelf de keuze hebt om een provider te kiezen en welk netwerk het gebruikt om te communiceren.

Hier volgt een lijstje met 5 zaken waar je op moet letten bij de aankoop van een GPS tracker voor een persoon met dementie of de ziekte van Alzheimer. Handig als je een aankoop overweegt te doen.

 • Vorm: Ga je voor een GPS horloge of voor een traditionele tracker die je vastmaakt aan bijvoorbeeld de kleding, riem of schoen van de patiënt?
 • Functies: Wat moet de tracker kunnen? Heb je functies als dwaaldetectie of valdetectie nodig?
 • Nauwkeurigheid: Wil je hoge nauwkeurigheid? En regelmatige updates?
 • Kosten: Naast de aankoopkost heb je meestal ook nog een simkaart met abonnement nodig voor de data. Bij sommige trackers zit de simkaart inbegrepen en betaal je de producent een maandelijkse abonnementskost.
 • Batterijduur: Het hangt vaak erg af het gebruik en kan variëren van ongeveer een dag tot meerdere dagen.

Functies van een senioren GPS tracker

Een GPS tracker voor senioren kan verschillende functies vervullen. Standaard heb je de plaatsbepaling en vaak kan er ook gebeld worden, met een SOS knop of vooraf ingestelde telefoonnummers. Via geofencing kan je een gebied instellen waarin de patient vrij kan bewegen en waarbij je een melding ontvangt als hij/zij er buiten is gegaan.

We hebben de meest voortkomende functies van een GPS tracker voor patiënten met dementie of de ziekte van Alzheimer op een rijtje gezet:

 • Live locatie tracking: Volg de patiënt live op een kaart. Dit update regelmatig en de frequentie hangt af van het gekozen apparaat en de gekozen instelling.
 • Geofencing of ‘veilige zone’: Hiermee kan je een veiligheidszone instellen en een melding ontvangen als de patiënt hierbuiten gaat. Dit is waarschijnlijk de belangrijkste functie voor een dergelijke GPS tracker.
 • Belfunctie: Hiermee kan de patiënt bellen.
 • SOS-alarm: Met 1 druk op de SOS-knop wordt er naar een vooraf ingesteld telefoonnummer gebeld. Je kan dan praten met de patiënt en zien waar hij/zij zich bevindt.
 • Waterdicht: Wees gerust dat het tegen wat druppels water kan. Een GPS tracker met IPX 7 certificering hoeft niet uit tijdens het douchen.
 • Shockproof: Wees gerust dat het tegen een stootje kan.

Hoe betaal je data: abonnement of simkaart?

Bij trackers voor senioren heb je meestal een simkaart nodig. Zeker als er een mogelijkheid is om te bellen of een SOS-alarm te sturen, want in die gevallen voldoen alternatieve technologieën als Bluetooth, RFID of netwerken als Sigfox en LoRa niet.

Los van de simkaart vereisen sommige trackers dat je een abonnement betaalt voor het gebruik van het achterliggende netwerk en/of de software/app bij de tracker. In de praktijk zien we dit niet bij de meeste GPS trackers voor senioren.

Een GPS tracker zoals de populaire Spotter wordt geleverd met een simkaart en een prepaid gebruik met een tegoed van 3, 6 of 12 maanden. Naast de investering voor de aankoop (+/- 100 EUR) heb je dus een terugkerende kost van ongeveer 60 EUR per jaar. Er is geen abonnementskost bij de Spotter, maar je kan de kost voor het prepaid gebruik natuurlijk wel zien als abonnementskost.

GPS Tracker Dementie zonder abonnement

Er bestaan trackers waarbij je geen abonnement of simkaart nodig hebt. Deze vallen in twee categorieën:

 • Locatiebepaling die niet via GPS verloopt, maar via Bluetooth of RFID. Denk aan de Apple AirTag.
 • Locatiebepaling via GPS maar data naar je mobiele app via low-power netwerken als SigFox en LoRa. Soms wordt een kost aangerekend voor het gebruik van deze netwerken.

Voor het tracken van personen met dementie of Alzheimer raden we deze trackers zonder abonnement af. Beide groepen bieden een locatiebepaling die niet frequent gebeurt. Het is dus moeilijk om exact te weten waar je geliefde precies is, iets wat cruciaal is in noodgevallen. Ook is het niet mogelijk om te communiceren met de tracker, als je wil bellen of als de patiënt de SOS-functie wil gebruiken.

Kosten van een GPS tracker voor senioren

Voor een kwaliteitsvol model betaal je al snel 50 à 100 EUR. Naast de aankoop van een GPS tracker, betaal je ook een maandelijks abonnement (als de simkaart meegeleverd werd) of een zelfbepaald bedrag voor je prepaid tegoed.

Batterijduur van een GPS tracker voor senioren

De batterijduur van trackers verschilt van model tot model. Het varieert tussen 24 uur en 7 dagen in standby, en korter als de GPS functie aan staat.

Voordelen van een GPS tracker voor senioren

Een dementie GPS tracker of een tracker voor senioren kan je een gerust gevoel geven en toelaten dat je geliefde terug wat meer vrijheid kan krijgen. Afhankelijk van de extra functies, biedt het verschillende mogelijkheden, zoals:

 • Trackers met valdetectie brengen je op de hoogte als de patiënt valt. Het kan een verklaring geven als er blauwe plekken gevonden worden en de patiënt weet van niets.
 • Door middel van de locatiebepaling en de dwaaldetectie kan de tracker een levensreddend hulpmiddel zijn.
 • Het geeft de patiënt terug meer autonomie en zelfredzaamheid om buitenshuis te gaan. Personen met dementie gaan vaak graag wandelen en een tracker kan hen het zelfvertrouwen geven om dit terug te doen.
 • Sommige trackers komen met ingebouwde stappenteller. Zo kan je weten hoe actief je geliefde is. Dit is informatie die erg nuttig kan zijn.

Beste GPS tracker voor senioren (Top 2)

Weenect Silver – GPS-tracker voor senioren

Weenect is een Europees bedrijf dat GPS trackers maakt en verkoopt. De Weenect Silver is hun model voor ouderen en mensen die aan dementie lijden. Het is een mooie GPS tracker die de belangrijkste functionaliteiten aanbiedt: Live GPS tracking, locatie geschiedenis, SOS-knop met noodroep en geofence/veilige zone. De batterij zou tot 7 dagen meegaan bij dagelijks gebruik, maar veel gebruikers claimen 2 tot 3 dagen batterijduur. Je kan 3 alarmnummers instellen. Als de eerste niet antwoordt, wordt de volgende automatisch gebeld.

Het wordt geleverd met een waterdicht zakje: het toestel zelf is niet waterdicht. Het heeft geen valdetectie en dwaaldetectie. De tracking is onbeperkt, maar het bellen met de SOS-knop is beperkt tot 10 minuten per maand. Geen goede optie voor een regelmatige babbel dus. De prijs valt mee: ongeveer 50 EUR voor de aankoop en een abonnementskost van 9,99 EUR per maand. De abonnementskost wordt goedkoper als je per jaar (69,99 EUR) of per 3 jaar (134,99 EUR) betaalt. Bij 3 jaar betaal je maar 3,75 EUR per maand.

Positief
 • Vrij goedkoop
 • Nauwkeurige locatie
 • De batterijduur
 • Automatische opnemen telefoontjes
 • SOS knop met 3 alarmnummers
Negatief
 • Niet waterdicht
 • Geen val -en dwaaldetectie
 • SOS oproepen zijn beperkt tot 10 minuten per maand
 • Soms een minder nauwkeurige locatie

Conclusie: We raden deze tracker aan. De prijs valt goed mee en onze ervaring met het toestel is positief, want de nadelen vallen wel mee. De locatie is soms minder nauwkeurig. We raden aan om te starten met een maandelijks abonnement (9,99 EUR/maand). Als je tevreden bent, kan je best snel overschakelen op het veel goedkopere 3-jaarlijkse abonnement (3,75 EUR per maand).

LifeWatcher Senior (GPS-tracker met belfunctie, maar zonder valdetectie):

De tweede GPS-tracker van goede kwaliteit is de LIFEWATCHER SENIOR. Het is een eenvoudig apparaat en heeft een compact formaat. De tracker heeft geen extra functies waardoor hij alleen kan alarmeren en de tijd en datum kan weergeven. Dit apparaat heeft een sos knop waarmee binnen drie seconden gebeld kan worden. Verder kan je instellen welke hulpverleners worden gebeld met de sos knop en kan je een onbeperkt aantal personen meldingen versturen om op de hoogte te blijven van de situatie. Bovendien neemt ook deze GPS-tracker automatisch op, waardoor de drager altijd beschikbaar is en kan je maximaal drie keer per dag herinneringen voor de drager instellen. Ook kan je zonder extra kosten bellen in héél Europa.
De LifeWatcher Senior heeft nog een aantal handigheden. Zo is het spatwaterdicht, waardoor je ermee kan schoonmaken, douchen of afwassen, niet zwemmen of baden. Hiernaast heeft dit horloge een klittenband, wat handig is voor mensen met dementie die moeite hebben met een standaard horlogebandje. De locatie is te bekijken via de app voor iPhone en Android telefoons. Ook dit horloge heeft een dwaaldetectie functie, waarbij via de gratis app een veiligheidszone wordt ingesteld en de verzorger(s) een melding krijgen wanneer de drager de zone heeft verlaten en ze zelf op pad gaan. Hierdoor kan je op de hoogte blijven van de locatie van de drager. Een ander voordeel van dit apparaat is de lange batterijduur. Het heeft een gemiddelde standby tijd van drie dagen. Dit model is iets goedkoper dan de vorige en kost €129,95 inclusief btw.

De lagere prijs heeft een aantal nadelen. Zo bevat deze GPS-tracker geen valdetectie functie, waardoor de drager zelf iemand moet bellen om geholpen te worden. Deze functie is erg belangrijk bij mensen met dementie die moeite hebben met praten. Verder zit je niet vast aan een abonnement, maar gaat er wel elke dertig dagen €7,50 van het beltegoed af. Dit gebeurt zodat je zonder extra kosten onbeperkt kan alarmeren en het gps systeem kan gebruiken. Het beltegoed is in de app te zien en moet binnen drie maanden nadat het op is worden opgewaardeerd, anders wordt de simkaart geblokkeerd en moet je een nieuwe halen. De site vermeldt dat een beltegoed van €45 zes maanden mee gaat en een tegoed van €90 twaalf maanden. Verder werkt dit apparaat alleen met de simkaarten van LifeWatcher.

Positief
 • De prijs
 • Dwaaldetectie
 • Nauwkeurige locatie
 • Batterijduur
 • Klittenband
 • Automatische opnemen telefoontjes
 • Spatwaterdicht
 • Bellen in heel Europa
Negatief
 • Geen valdetectie
 • Elke dertig dagen bedrag af van beltegoed
 • Werkt alleen met een simkaart van LifeWatcher
 • Beltegoed moet binnen drie maanden worden opgewaardeerd

De Spotter® GPS tracker voor ouderen

Als we hebben over de beste trackers bij dementie of Alzheimer, kunnen we de Spotter GPS tracker niet negeren. Het is een draagbare tracker van hoge kwaliteit. Het heeft de belangrijkste functies en is gebruiksvriendelijk voor zowel de patiënt als de mantelzorger.

De tracker komt met een simkaart, waarbij je Spotter betaalt voor het prepaid gebruik per 3, 6 of 12 maanden (ongeveer 60 EUR per jaar). Gezien het om een vast bedrag gaat dat je moet betalen, kan je het zien als een abonnement. De aankoop van de tracker zelf ligt rond 100 EUR. De tracker werkt in héél Europa.

Positief
 • Dwaal -en valdetectie
 • Compact
 • Automatische opnemen telefoontjes
 • Zo goed als waterdicht (IP66)
 • “Veilige zone” en SOS-knop
Negatief
 • Geen batterijwaarschuwing
 • Matige app – Veel gebruikers klagen
 • Nauwkeurigheid kan beter
 • Prepaid abonnement

Conclusie: Onze ervaring met deze tracker is oké maar niet heel goed. De prijs ligt vrij hoog. We concluderen dat deze tracker niet de beste is die je kan vinden.

Veelgestelde vragen over GPS trackers voor senioren en patiënten met dementie of Alzheimer:

Welk soort patiënt heeft het meeste voordeel aan een GPS-tracker?

Mensen met dementie hebben het meest voordeel doordat een GPS-tracker de patiënt, familie en mantelzorgers een gerust gevoel kan geven. Dit kan vooral helpen in een gevorderd stadium van alzheimer en/of dementie, waarbij de patiënt vaker dingen vergeet en in de war is.

Wat gebeurt er als je dementie hebt?

Bij dementie kunnen er twee dingen gebeuren in de hersenen. Het eerste dat kan gebeuren is dat de zenuwcellen in de hersenen beschadigt raken. De andere mogelijkheid is dat de verbindingen tussen de zenuwcellen verslijten. De hersenen functioneren als gevolg hiervan geleidelijk slechter.

Wat is dwaaldetectie?

Dwaaldetectie is een functie waarbij er een zone wordt ingesteld waarin de drager vrij mag bewegen en de verzorger en melding krijgt als de drager buiten de zone is gegaan.

Hoe kan je iemand met dementie of Alzheimer terug vrijheid geven?

Met een GPS-tracker kan je iemand met dementie of Alzheimer hun vrijheid terug geven. Dit komt doordat veel GPS-trackers valdetectie en dwaaldetectie bevatten, waardoor je met een gerust hart je dierbare de deur uit kan laten gaan.

AllesOverGPS
Logo